Breien-op-de-kniftyknitter

het proeflapje

Het proeflapje: door velen gewoon overgeslagen en al evenzoveel teleurstellingen dat  het werkstuk niet geworden is zoals je van tevoren bedacht had......

Vooral bij breien op de loom is het belangrijk! Juist omdat het breiwerk de eerste 10 toeren flink uitgerekt is, kan je niet goed zien hoe breed en hoe lang je breiwerk wordt!

Steek er tijd en energie in en maak dat lapje.

Het proeflapje is niet alleen belangrijk om de juiste steekverhoudingen uit te kunnen rekenen, maar ook een test om te zien hoe een bepaald steekpatroon uitvalt, of om te bepalen of het niet een al te  lastig steekpatroon is. Je kan door middel van het proefje ook bepalen of de gekozen wol niet te dik of te dun is, of je de juiste loom te pakken hebt voor je werkstuk, maar ook of je misschien met dubbele draad moet werken.

Hoe ga je te werk:

Kijk eerst in het patroon of er iets staat  over de steekverhouding. Staat er  in het patroon dat de steekverhouding in tricotsteek bepaald is, maak dan ook je proeflapje in de tricotsteek. Soms wordt er echter de steekverhouding  vermeld in een bepaald steekpatroon, bv de gerstekorrelsteek. Maak je proefje dan in dat steekpatroon.

Doe niet te zuinig en maak een lekker flinke lap. minstens 10 cm breed en een cm of 5 hoog. Zet op en kant af in de methode die in het  patroon beschreven is. Laat het  lapje dan een poosje liggen om in de juiste vorm te laten komen. Ik moet bekennen, dat ik altijd gewoon een beetje aan het lapje ga trekken......ongeduldig type! Tel dan het aantal steken en toeren in  het lapje. Vergeet niet om dat op te schrijven! Koop een leuk notitieboek om al je aantekeningen en uitprobeersels in op te schrijven.

Je kan het  proeflapje uiteraard uittrekken en de wol weer in je werkstuk gebruiken. Je kan het proefje ook gebruiken om te wassen. Soms krimpt het proefje en daar moet je dan weer met het breien rekening mee houden.

En verder geldt: brei je een plat 'iets': dan maak je een plat proefje. Wil je rond gaan breien, brei dan je proefje ook in het rond!

Het proeflapje kan je vervolgens gebruiken om te wassen. Klinkt vreemd , maar het zal je maar gebeuren: netjes een proefje gemaakt , naan de hand van het proefje je breiwerk uitgerekend én gebreid. Om er na het wassen van je brewerk achter te komen dat de wol is gaan krimpen of vervilten.....

ALs je het proeflapje wast, dan kom je ook te weten hoe het garen zich 'gedraagt' in de was en kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan. Was het proefje mee met de was waarin je ook van plan bent het werkstuk te wassen.

dus: proefje maken, steken en toeren per 10 cm tellen, wassen, laten drogen en weer het aantal steken en toeren per 10 cm tellen.

Het proeflapje kan je ook gbruiken om te zien hoe het werkstuk na het breien opgespannen en geblockt  kan worden.

Na het opspannen en blocken  van je gebreide werkstuk komen de steken mooi uit. Een kantsjaal wordt van een rommelig frutje echt een pracht van een sjaal. Het steekpatroon komt dan pas mooi tot z'n recht.

Maak na het breien je werkstuk nat, leg het bv in de wasbak en laat het een poosje in het water staan. Knijp dan het overtollige water eruit, beslist niet wringen! Leg het plat op een handdoek en rol de handdoek op om er zoveel mogelijk vocht uit te halen. Leg het dan goed in vorm op een droge handdoek, speld de randen vast en laat het geheel goed drogen. Het werkstuk zal nu in vorm blijven.

Dit werkt echter alleen met wol en andere natuurlijke mengvezels. Men zegt dat je acryl  niet kan blocken... maar dat kan wel.

Leg je acrylwerkstuk op maat, speld de randen vast  op de ondergrond. Zet het stoomstrijkijzer aan en ga voorzichtig met de stoom over je breiwerk. Raak echter niet het  breiwerk aan met de bout. Acryl smelt namelijkl en je werkstuk zal uitgerekt en slap worden. Laat het  breiwerk afkoelen voordat je de spelden eruit haalt. Je hoeft een acrylbreiwerk maar 1 keer te blocken, wol en andere natuurlijke vezels moeten elke keer na het wassen geblockt worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb