algemene info

Help, ik snap er niks van!!!

Wat is nou precies breien op de knifty knitter?

Wat kan ik met de knifty knitter en dat bolletje wol?

Waarom zou ik op zo'n mal geval gaan breien?

Wat betekenen al die woorden: ewrap, anchorpeg, pinnetjes, steekgrootte en noem maar op......

 Kan ik een gewoon breipatroon op de loom maken?

Als je net begint met de knifty knitter  kan het net hocuspocus lijken. Het is echt breien waar je mee bezig bent, maar al die termen zijn gewoon heel anders. Het IS ook heel anders dan breien op pennen, al kan het resultaat wél vaak hetzelfde zijn.

Iedereen heeft wel eens gehoord van : insteken, omslaan en af laten gaan.  Dat doe je met de breipennen. Op de loom heb je het over: wikkelen en overhalen. Een breisteek op een loom wordt gevormd door de draad om een pin te wikkelen en de lus die al op de pin staat er overheen te halen.

En hoe krijg je dan die lussen op de pinnen?  Je moet daarvoor eerst het aantal steken wat je nodig hebt, op het zelfde aantal pinnen opzetten. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor en die kan je op de pagina : opzetten en afhalen vinden.  Net als bij het breien op de pennen zijn er ook hier maar 2 breisteken mogelijk. Recht en averecht. Bij het breien op een loom wordt echter heel vaak de ewrap of de eetjes-steek gebruikt.  Deze steek is ook een rechte steek, maar hij staat verdraaid op de pin. Dit is een hele makkelijke steek, die beginners heel vaak gebruiken.

En hoe zit het dan met de tricotsteek? De tricotsteek is een combinatie van 1 toer recht en 1 toer averecht, althans: op de breipennen! Op een loom hoef  je echter alleen maar recht te breien! Hoe dat kan?: Je breit namelijk altijd met de goede kant van je werk vóór.

Kan je alles wat je op pennen kan maken ook op de knifty knitter maken? Nee, dat kan niet, echt ingewikkelde steken of kabels gaan niet lukken, maar er blijven nog heel wat technieken over die wel kunnen. Op de knifty knitters kan je ook niet met heel dun breigaren aan de slag, en bovendien ben je gebonden aan het aantal pinnen wat op de loom aanwezig is.

Is het makkelijk om op de kifty knitter te breien? Ja, het is makkelijk te leren, zelfs kinderen hebben het heel snel onder de knie! Maar zoals ook voor breien op pennen geldt: je kan het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Kunnen gehandicapten breien op de knifty knitter? Ja......mensen die moeite hebben met kleine of dunne voorwerpen (breipennen!) vasthouden, mensen die maar 1 hand ter beschikking hebben, bedlegerige mensen, blinden en slechtzienden.....Deze groep kan heel goed op de knifty knitter leren breien.

Wat is nou een loom en wat is dan die knifty knitter?  Met een loom ( spreek uit loem) bedoel ik een 'apparaat' waar pinnen op staan en waarmee je kan breien. Het kan van plastic  zijn, van hout, sommige zijn verstelbaar of simpelweg een punnikpopje.  De knifty knitter is een merknaam. Deze zijn van plastic en in verschillende kleuren. Deze knifty knitters zijn in Nederland te koop. Ik gebruik de Knifty knitters om op te breien.

Kan je ook steken laten vallen, zoals bij breipennen? Ja dat kan! Ze vallen er echter minder snel af als van de pennen. Het ophalen doe je net als bij pennen  met een haaknaald, het is wel wat lastiger. Ik raad je dan ook aan om eens expres een steek te laten vallen in een proeflapje om het ophalen eens te oefenen.

 Brei je op de knifty knitter sneller dan op pennen?  Dat ligt er maar helemaal aan wat je wil maken. Over het algemeen brei je op de knifty knitter met wat dikker breigaren, daarom kan je lekker snel doorbreien. Als je iets simpels maakt van alleen maar tricotsteek, zal je op de knifty knitter sneller klaar zijn. Ga je echter kabels maken of ajour breien, dan gaat het wat langzamer.

Hoe weet je nu welk garen geschikt is voor de kniftyknitter? Heel algemeen kan je zeggen dat vanaf een pendikte vanf 4 of 4,5 je al op de lange knifty knitters kan breien. Op de ronde kniftyknitters kan je beter iets dikker garen nemen. Het is echter ook afhankelijk van de steek die je wil gaan maken! Wil je iets gaan maken met de ewrap, neem dan dikker garen. Kijk ook even in het overzichtje van garendiktes wat hieronder staat.

Wat wordt er bedoeld met enkel breien en dubbelbreien? Met enkel breien bedoel ik breiwerk dat 1 steek 'dik' is. Eigenlijk een ander woord voor gewoon breweirk. Met de lange looms kan je echter nog een hele ander techniek van breien toepassen, te weten: dubbelbreien. Daarbij is het breiwerk 2 steken 'dik'. Deze techniek kan op pennen gedaan worden, maar komt niet zo vaak voor. Meestal is het dan ook met 2 kleuren. De ene kleur aan de ene kant en de andere kleur aan de ander kant. Met een lange knifty knitter is deze techniek vrij eenvoudig. Je wikkelt dan niet per pin, maar slingert het breigaren als het ware heen en weer tussen een pin van de voorste rij en een pin van de achterste rij. Vooral voor sjaals is dit een mooie techniek, omdat de achterkant dan ook mooi is.

Kan ik een gewoon breipatroon op de loom maken?Ja dat kan. Er is alleen 1 ding waar je rekening mee moet houden. Op de loom brei je altijd aan de voorkant. Daarom moet je de toeren die je  aan de achterkant maakt op je breipennen omzetten. Dit is gelukkig heel makkelijk. Staat er in het patroon in de toeren aan de achterkant  ( dit zijn  de teruggaande toeren) RECHT, dan brei je op de loom AVERECHT. Staat er in het patroon dat je AVERECHT moet breien, dan brei je die steken juist RECHT. Aan de steken van de heengaande toeren verander je niets . 

 

 


Als je gaat zoeken op amerikaanse sites, kom je het woord 'gauge' altijd tegen. Dit woord zegt iets over de steekverhouding van het breigaren of de dikte en afstand van de pinnen van de verschillende looms.  Ik raakte regelmatig de kluts hiervan kwijt, vandaar dat ik het nu even goed op een rijtje heb gezet.

        GAUGE                                        AFSTAND TUSSEN PINNEN       STEKEN PER 10 CM                         DIKTE GAREN  VOOR DEZE LOOM

  • LG=large=groot             5/8"inch = 1,6 cm                  10                                     1 draad nr 6 // 1 draad nr 5 //  2 draden nr 4
  • RG= regular=gewoon    1/2"inch = 1,3 cm                  12                                     1 draad nr 5 // 2 draden nr 4
  • SG=small=klein              4/9"inch = 1,1 cm                  14                                     1 draad nr 4 // 2 draden nr 3
  • ESG= extra small           3/8"inch = 0,9 cm                  16                                     1 draad nr 4 // 2 draden nr 3
  • FG= fine=fijn                  1/4"inch =  0,6 cm                 20                                     1 draad nr 3 // 1-2 draden nr 2 // 2 draden nr 1
  • EFG=extra fine               3/16"inch = 0,4 cm                28-32                                1 draad nr 2 // 1 draad nr 1

      

VERKLARING VAN DE NUMMERS VAN HET GAREN:

In Nederland hebben wij het altijd over de pendikte om de dikte van het garen mee aan te duiden. In Amerika geven ze nummers. Deze zijn als volgt:

  • 6: superbulky, bulky, roving:             voor nld 8 en dikker                     6-11 steken per 10 cm
  • 5: bulky, chunky, craft, rug:               voor nld 5,5 - 8                            12-15 steken per 10 cm
  • 4: medium, worsted, afghan, aran:   voor nld 4,5 - 5,5                         16 - 20- steken per 10 cm
  • 3: light, DK, light worsted:                 voor nld 3,5 - 4,5                         21 -24 steken per 10 cm
  • 2: fine, sport, baby, sock                   voor nld 3,0 - 3,5                         23 -26 steken per 10 cm
  • 1: superfine, sock, fingering, baby     voor nld 2,0 - 3,0                         27 - 32 steken per 10 cm. 

 


 

1 inch = 2,54 centimeter

1 Feet = 30.48 cm,

1 Feet = 12 Inch

even snel omrekenen: http://www.eslus.com/Gizmos/inchcm.html