Breien-op-de-kniftyknitter.jouwweb.nl
De knifty knitter » zelf een breiloom maken

zelf een breiloom maken

Een  breiplank zelf maken is niet zo heel moeilijk. Meer dan 2 latten en spijkers is er niet nodig. Je hebt dan al een dubbel knittingbaord.
Het dubbel breien op zo'n breiplank is goed te doen. De spijkers houden de steken goed op hun plaats en het overhalen gaat prima.
Enkel breien zou ik niet doen op zulke spijkertjes. Als je de spijkers vergelijkt met de pinnen vande knifty knitters, dan zie je bij de kniftyknitterpinnen een gleufje waar je je haakje in kan laten glijden. Dan kan je de steken makkelijk overhalen. Dat gleufje heb je echt nodig en dat mis je bij de spijkertjes.
Dus zelf maken: goed te doen.
Kies gladgeschuurd hout en spijkers met kop.
Wil je met wat dunner garen breien, dan is een afstand tussen de spijkers onderling ongeveer 1 á 1,2 cm. De afstand tussen de rijen kan dan 2-2,5 cm zijn. Op zo'n plankje kan je goed met garen voor pen 3-3,5 breien. Misschien zelfs met sokkenwol voor pen 2,5. Dat ligt ook een beetje aan de steek. Kwestie van uitproberen. Je kan het zo breed maken als je zelf wil
Zelf vind ik het prettig als de breiplank op pootjes staat, het breiwerk heeft dan lekker de ruimte om te 'groeien'.
Voorbeeldje: op het Ariadne breiplankje heb ik met garen voor nld 3,5 en de  dubbel 2 recht/2 averecht een korte sjaal gebreid.Het leverde een soepel en mooi in vorm blijvend breiwerk op. Ik heb gebreid over 2x24 spijkertjes, het breiwerk is 17 cm breed.
Zie voor het patroon van deze sjaal mijn andere site in het hoofdstuk : sjaals en kols.

Dit zijn voorbeelden van houten breiplanken.

De grote breiplank achteraan is de Simonne Lens breiplank die ik nagemaakt heb van een originele plank. Deze breiplank wordt gebruikt in haar boek. Heel soms  kom je deze breiplank tegen op een rommelmarkt. De plank is verstelbaar, je kan de afstan tussen de 2 rijen spijkers groter/kleiner maken. Hoe groter de afstand tussen de spijkerrijen, hoe dikker het garen is waarmee je kan gaan breien. De afstand tussen de spijkers onderling is 1,2 cm.

De kolos daaronder is mijn eerste poging om een breiplank zelf te maken. Hij is onnodig zwaar, maar daarentegen staat hij als een huis, wat een voordeel kan zijn.

Links op de foto, in het doosje , een 'punnek frunnek'....op de kop getikt via marktplaats. Ik heb er nog niets mee gedaan, het hout is niet geschuurd en de spijkertjes zijn er heel diep in geslagen. Het lijkt me niet fijn om mee te werken.

En op de voorgrond 2 breiplankjes die ooit via de Ariadne te koop waren. Ze lijke hetzelfde, maar de spijkers bij één van de plankjes staan verspringend tegenover elkaar.  Dat geeft weer meer mogelijkheden wat wikkelen betreft. Maar de enige wikkelingen die ik ken staan in het boek van Simonne Lens beschreven. Verder ben ik het nog niet tegengekomen.