Breien-op-de-kniftyknitter.jouwweb.nl
De knifty knitter » opzetten en afhalen

opzetten en afkanten

Er zijn diverse manieren op te beginnen met je werkstuk.  Het ligt eraan wat je wil gaan maken en met welke wol je bezig bent. De ene opzet geeft een wat lossere rand dan de andere.

De ewrap opzet:

De simpelste manier is gewoon met de ewrap of de eetjes steek. Dit geeft een vrij losse opzetrand.  Deze opzet is vooral geschikt voor dikkere wol.

Maak een beginlus en plaats deze op de pin aan de zijkant ( anchorpeg). Haal de draad tussen de pinnen naar voor en wikkel om de pin. Haal de draad weer naar achter en ga zo naar de volgende pin. Zorg ervoor dat de draden elkaar aan de achterkant van de pin kruisen. Aan de voorkant van de pin is dus maar 1 draad te zien. Wikkel zo de ronde loom vol, of totdat je het aantal pinnen hebt gewikkeld dat je nodig hebt. Met de klok mee, of tegen de klok in maar niet zoveel uit. Dat gaat pas een rol spelen als je een patroon of kleuren gaat inbreien en je leest het patroon af van een tekst.

 

 

 

 

 

 

 


 

Dubbel ewrap opzet:

Deze manier van opzetten geeft een wat strakkere rand. Zet de schuifknoop op de eerste pin en wikkel deze pin nog een keer. haal de onderste lus over. Ga naar de volgende pin, wikkel deze 2 x en haal de onderste lus over. Ga zo door tot je het benogid aantal pinnen hebt opgezet. Trek de draad wel goed aan tussen de pinnen.


DE KETTING OPZETRAND: ( chain cast on)

Bij deze manier komt de eerste (opzet)lus op de eerste pin. Hou de werkdraad voor de pinnen. Ga met de haaknaald door de eerste lus en haak een losse .  Ga met de haaknaald tussen pin 1en pin 2 haak een lus en ga zo verder. De ketting komt achter de pinnen, terwijl de werkdraad voor de pinnen blijft. Je haakt als het ware om de pinnen heen.  Als je in het rond breit en je bent weer bij pin 1 aangekomen, zet je de lus van de haaknaald op pin 1. Hier staan dus 2 lussen op. Als je een platte lap breit, zet je de lus van de haaknaald op de laatste pin van het aantal wat je nodig hebt voor de opzet. De opzetrand is klaar  Ga verder  met de breisteek die je wilt maken.

 


 

KABEL OPZETRAND : (cable cast on) 

Ook deze manier wordt gedaan met de haaknaald. Maak een beginlus en zet deze op de eerste pin. Ga met de haaknaald door de lus en haak zo een lus (vaste). Zet deze lus op de volgende pin. Houdt de werkdraad vóór de pinnen. Ga met de haaknaald tussen pin 1 en pin 2 en pik de werkdraad met de haaknaald op om een lus te vormen. Hou de  haaknaald aan de achterkant van de pinnen. Zet deze lus op de volgende pin. Ga met de haaknaald tussen pin 2 en pin 3 (haaknaald zit onder de lus die op de pin staat)  maak weer een lus en zet deze op de pin 4. Enzovoorts......

Onthou: de werkdraad blijft altijd aan de voorkant van de pinnen  en de haaknaald aan de achterkant.

elke pin heeft na het opzetten 2 lussen

Voordat je begint met breien, haal je de onderste lus over de bovenste zodat er nog 1 lus op de pinnen staat.       

Lange staart opzetmethode ( longtail cast on)

Deze manier wordt ook gedaan me thet opzetten op breipennen. Meet een stuk draad af, ongeveer 3 x de breedte van je werk. Maak daar een schuifknoop. Zet deze op de eerste pin. Pak nu de 'staart'( dit is de loshangende draad aan het begin) en leg deze boven de lus op de eerste pin. Haal de onderste lus over. Wikkel nu met de draad die van de bol komt een ewrap om pin 2. Leg de staart boven deze lus en haal de lus over. Ga zo door totdat alle benodigde pinnen een lus hebben.

Deze opzet is vrij los, en daardoor handig als je een dubbel boord gaat maken, bv voor een muts. Je kan makkelijk de opzetsteken zien en weer terugzetten op de pinnen. 

Een heel mooi document met veel foto's is te vinden  op:

http://isela.typepad.com/instructions/LoomKnittingBasics.pdf

 


 

Afkanten:

Ook hier zijn verschillende manier mogelijk. Al breiend, met de haaknaald, met naald en draad en met overhalen.

 


 Breiend afhalen

Brei de eerste 2 pinnen van de toer. Zet de lus van pin 2 op pin 1 en haal de onderste lus over. Zet deze lus nu op de lege pin 2. Brei pin 3 en zet deze op pin 2 en haal over. Zet de lus terug op de nu lege pin 3. Ga zo door tot alle steken afgekant zijn. Knip de draad en haal door de laatste steek.


  Afhalen dmv steken overhalen

Brei de laatste toer vrij los, want deze afkantmanier levert een strakke rand op. Hoe losser de steken, hoe mooier het wordt.

Begin met afhalen aan de kant waar niet de werkdraad zit.

Op elke pin zit 1 lus. Leg de lus van de één na laatste pin op de laatste pin en haal over. Leg deze lus terug op de één na laatste pin. Herhaal dit tot de laatste steek. Knip de werkdraad af en maak nog 1 steek op de laatste lus. Haal over en trek het stukje werkdraad door de lus om af te knopen.

 


 Afhalen met de haaknaald.

Begin aan de kant waar de werkdraad zit. Steek de haaknaald door de lus op de pin, haal de lus van de pin en haak een losse. Haak weer een losse. Steek de haaknaald door de volgende lus, haal deze eraf en haak een losse. Haak nog een losse. Steek weer de haaknaald door de lus op de volgende pin. Enzovoorts.

Op deze manier is de rand even wijd als het breiwerk.

 


 

Het afhalen van in het rond gebreid werk, bv een muts:

Knip de werkdraad lang af en rijg 'm door het oog van de naald. Steek de naald door elke lus en haal de steken van de pinnen. Trek de draad aan en hecht af.

 


Link naar een site met veel info over het breien op een ronde loom:

 http://www.loomknitting.com/freedownloads/GettingStarted.pdf

Maak een Gratis Website met JouwWeb